Baybasin: politiek gevangen in Nederland

Baybaşin zelf zegt het! En dit is het verhaal over Baybaşin. Binnenkort verschijnt een nieuw boek van Rein Gerritsen over deze kwestie:

“In 1989 doet de Koerdische zakenman Huseyin Baybasin een boekje open over de nauwe samenwerking tussen de Turkse regering, het leger, de douane en de georganiseerde misdaad. Jaarlijks wordt er voor vijftig miljard dollar aan heroïne via de Balkan-route gesmokkeld naar Europa, met Nederland als belangrijkste doorvoerhaven. Nog tijdens de persconferentie wordt Baybasin gearresteerd. Als hij vrij komt, vlucht hij naar Groot-Brittannië, van waaruit hij, op 12 april 1995 te Den Haag, het Koerdische parlement in ballingschap opricht. De Koerdische vrijheidsstrijd brengt zowel de Nederlandse als de Turkse overheid in verlegenheid. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie staat op het spel.

De beide landen besluiten al in 1989 Baybasins telefoon te tappen. De taps blijken zo belastend dat Baybasin levenslang krijgt wegens moord en drugshandel. Maar de taps blijken later vervalst, wat leidt tot een herzieningsaanvraag in de zaak Baybasin.

Is Baybasin een politieke gevangene? Filosoof Rein Gerritsen spitte de zaak uit. Het resultaat is een meeslepend verslag waarin Turkse en Nederlandse veiligheidsdiensten, politie, ministers, en topambtenaar Joris Demmink in het bijzonder, een dubieuze rol spelen. Spannend, smerig en helaas waar; het levensverhaal van de Turkse Koerd Huseyin Baybasin.”

ISVW-uitgevers, € 19,95 | 160 blz. | paperback | 14,5 × 21 cm | ISBN: | NUR:
730 | A-boek | april 2015

Toch eens een vraag gesteld aan Rein Gerritsen op twitter

De dialoog die daarop volgde:

Rein Gerritsen : B’s arrestatie en gevangenschap hebben niets van doen met bewijzen pro of contra, maar alles met politiek handjeklap.

Rein Gerritsen: Dus of mijn boek B uit gevangenschap helpt? Wel als de politiek van mening is dat we het IRT-debat over moeten doen. ldbroersma: Welnu met de huidige ontwikkelingen en onthullingen rond Teeven is dat wellicht een gouden moment!

Rein Gerritsen: Ik denk niet dat ik na de verschijning van het boek nog ergens welkom ben, maar ja. Noblesse oblige. ldbroersma: Maakt het wat uit als ik je zeg dat je bij mij altijd welkom bent?

Rein Gerritsen: Moet wachten met publicatie tot na Abens definitieve uitspraak in herziening.

ldbroersma: Je hebt geen vertrouwen in de herziening en toch moet je wachten? Van wie moet je dat?

Rein Gerritsen: Heeft te maken met documenten die dan pas vrijgegeven mogen worden.

ldbroersma: Dan vrees ik dat je lang kan wachten met je publicatie. Wat een slimmeriken! Iene miene mutte, Aben is aan zet. ldbroersma ‏:Dus je hebt de documenten bij Aben ingeleverd en toen stelde hij die voorwaarde, anders zou het niet meetellen in de herziening?

Rein Gerritsen: Nee, nee. Het gaat om justitiële documentatie. ldbroersma: ok, zit dat zo, dus jij wacht op het vrijkomen daarvan en daarna kun jij verder met je boek. Je hebt de inhoud ter inzage gehad.

ldbroersma: Maar hoe zit dat dan met de documenten die jijzelf hebt? Of zijn die niet van belang voor Baybasins herzieningsverzoek?

Rein Gerritsen: ‏ Nee, Tons boek is van belang voor herziening, het mijne niet. Ik beschrijf geen casus maar een probleem, groot probleem. ldbroersma: Een probleem dat samenhangt met de IRT affaire: drugs, moord, intriges, grote sommen geld op het hoogste niveau.

ldbroersma: Abens doel is de reputatie van de staat te beschermen Hij zal dan niet blij zijn met de komst van je boek! Betekent? ldbroersma: Betekent een reden meer om de eindconclusie mbt het herzieningsverzoek van Baybasin uit te stellen. Zoek een manier!  Dat laatste wat kort door de bocht, maar twitter heeft zo zijn beperkingen. Ik bedoelde te zeggen: zoek een manier om daarvan los te komen.

Hieronder het interview dat Talk2Myra vervolgens  in april 2015 had met Rein Gerritsen over dit boek:

Gelukkig heeft Rein Gerritsen kans gezien toch eerder, dan de uitspraak in het herzieningsverzoek van Baybasin, tot publicatie over te gaan:

Als nieuwe publicatiedatum wordt 10-10-2015 bij de diverse webwinkels genoemd. Ben een beetje voorzichtig, want de datum is keer op keer verschoven. Maar voorlopig ga ik er van uit dat we het boek op of omstreeks die datum tegemoet kunnen zien. Wel met blijkbaar een andere titel

7 gedachten aan “Baybasin: politiek gevangen in Nederland”

 1. Prima Lidy dat je een website hebt gelanceerd met de bedoeling Huseyn Baybaçin uit de donkere stilte van een levenslange veroordeling naar het “licht” te brengen ! De deur van zijn “oubliette” moet wijd geopend worden! Ik heb er vertrouwen in dat jij, vanuit je brede psychologische kijk op het verloop van een menselijke geschiedenis dat heel goed zult kunnen verwoorden !
  Ik wens je doorzettingsvermogen en veel moed toe om deze website bekendheid te geven…

 2. Ben blij met je website. Ik ben er zeker van van dat we hier goede, objectieve info zullen vinden over de situatie van dhr. Baybasin.
  Ik heb je analyses , commentaren steeds met veel belangstelling gelezen, want informatief en getuigend van medeleven met dhr. Baybasin. Het is een vreselijk lot wat deze man treft en dat alleen omdat een misdadige bovenlaag in onze maatschappij hem als target koos.
  Ik wacht op het moment dat dit onrecht hem aangedaan als een boemerang zal terugkeren naar de veroorzakers.

 3. Ik vind dat heel fijn om te horen, Johanna, dat je vertrouwen in mij hebt. Ik ga er alles aan doen om dat vertrouwen niet beschamen.
  Lidy

 4. Het boek dat blijkbaar niet gepubliceerd mag worden, want vanaf april 2015 niets anders dan uitstel en kommer en kwel. Een hoop tromgeroffel en nu een stille aftocht. Rein Gerritsen plaatst dagelijks zn krantje op twitter maar verder houdt hij zich muisstil, tenzij hij wellicht toch onder ‘Truth-hits-everybody’,uit ’t archief, over deze en gene twittert.

  Allemaal leuk en aardig wat die Truth etc etc doet, maar het schiet gewoon niet op. Een schot hagel ins Blauwe hinein. Het lijkt zo langzamerhand meer en meer op een roddelrubriek onder de hashtags #baybasin en #demmink. Soms echt wel interessante weetjes, maar ontzettend veel in de herhaling. Ik denk dat de overheid een dergelijke overkill aan informatie, en smerige onderbroeken niet te vergeten, wel prima vindt zo. Contra-productief noemen ze dat.

  Terug naar het feit dat publicatie van het boek opnieuw verschoven is, naar oktober 2018. Het is maar dat u het weet.
  turks-nederlands overspel in de koerdische kwestie

  9-12-2018
  Opnieuw is de publicatie verschoven: van december 2018 naar april 2019
  Boek Rein Gerritsen over Huseyin Baybasin

 5. Zal het boek van Rein Gerritsen over Baybasin dan nu toch eindelijk worden gepubliceerd?

  Oorspronkelijke datum voor publicatie was april 2015
  Het kan weer gereserveerd worden.

  15-11-2021 is de uitleveringsdatum gepland van het boek met maar liefst 100 pagina’s meer dan bij de 1e versie die nimmer is verschenen.

  De titel is gewijzigd evenals de uitgever. Van ISVW uitgevers naar Noordboek. Ik ga er van uit dat daarmee ook de inhoud grondig is gewijzigd.

  Ikzelf wil het niet eens meer lezen. Maar mocht u dat wel willen dan kunt u het boek o.a. hier bestellen:

  https://www.bol.com/nl/nl/p/een-politiek-gevangene-in-nederland/9300000040370786/

 6. Ach jee, daar gaan we weer voor de zoveelste keer sinds de 1e keer in april 2015. De verschijningsdatum is verschoven naar 27-01-2022

  aanvulling: 20-03-2022
  Af en toe kijk ik of dit boek al verschijnt en ik zie dat het opnieuw is verschoven naar mei 2022. Ik denk dat ik wel weet waar de schoen wringt, namelijk de artikelen die ik over Baybasin heb geschreven. Maar goed, er kan een andere reden zijn. We blijven het volgen.

  Baybasin, politieke gevangene in Nederland, rein gerritsen

Reacties zijn gesloten.