Bill Gates over bitcoin een bitcon

Bitcoin e.d. : een soort van pure groteske scam-investering.

“Er is echt goede technologie op het gebied van het delen van databases en het verifiëren van transacties, waarover wordt gesproken als zijnde blockchain. En dat is een goede zaak.

Bitcoin en ICOS, ik ben het er helemaal mee eens dat het één van de gekkere speculatieve zaken is, omdat het niet een goed betreft. Je produceert niets en dus moet je niet verwachten dat het (de waarde) omhoog gaat, een soort van pure en groteske scam-investering”

Crypto een commercieel product

Daar zegt Bill Gates nogal wat. Heel interessante bewering. Hij legt met zijn bewering zijn vinger op de zere plek, namelijk de ‘handel’ in bitcoins vergelijkbaar met allerlei andere financiële “producten” die verhandeld worden, zoals aandelen en hypotheken (schuldbekentenissen aan de bank), obligaties.

De Hollandse Handelsgeest

Die handel in deze financiële producten is ontsproten uit, hoe kan het ook anders, de Hollandse Handelsgeest.

https://www.beursgeschiedenis.nl

de ontwikkeling

Van geld lenen tegen rente, naar een aandeel nemen in een onderneming tegen een aandeel in de winstopbrengst. Daarna kwam de handel in aandelen op de beurs waar de handelswaarde van het aandeel (wat kopers er voor over hebben) de winst of het verlies bepaalt van het betreffende aandeel. In feite staat dit los van de resultaten van het betreffende bedrijf of de onderneming. Wat die financiële producten met elkaar gemeen hebben is dat de handelswaarde wordt gerekend naar gangbare valuta ofwel fiatgeld.

Oneerlijke concurrentie

“Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet in crypto handelt.” Het enige wat je doet is de koersen volgen om te zien dat je crypto in een week tijd gestegen is van 1600 euro, je investering, naar 3200 euro. Van 1 VOCgulden 2 VOCguldens maken. Nou dat is leuk verdienen, niet waar. Je hoeft er niks voor te doen en hoppaaaaaa!…

Een dief van andermans portemonnee

En daar zit em nu net de kneep. Daar kan een hardwerkende ambachtsman, de boer en de bakker niet tegenop werken. Sterker nog als u handelt in financiële producten zoals hypotheken, aandelen of crypto dan bent u goed beschouwd een dief van andermans portemonnee.