Baybasin en de filosofie

“All of the professors are not dirty like Bovenkerk and all of the Kurdish people around, from the execution from Turkey, they are not dirty cheap low life alcoholic individuals like this Yüsel Yeşilgöz. And all of the philosophers are not idiot like this lady.”

Sprak Baybasin in een interview met talk2Myra op 30 maart 2014. Hij was dan ook het jaar daarvoor met een filosoof, Rein Gerritsen, een samenwerking aangegaan voor het schrijven van een boek over de Koerdische kwestie.

Het blijft een moeilijke kwestie: het individu ten opzichte van het algemene. En juist dat gegeven is en wordt nog steeds uitgebuit en vooral ook misbruikt om de eigen zin door te drijven. Je levert je individuele vrijheden in voor het algemeen belang is keer op keer het verhaal. Maar het is een bodemloze put.

Ik moest ineens weer denken aan de filosoof E.M. Cioran. In de jaren 70 van de vorige eeuw had Jan Siebelink een ontmoeting met hem. Het boek Conversaties is werkelijk schitterend geschreven over het tijdsbeeld van de schrijvers waarmee hij die conversaties had. En juist deze Cioran doet opmerkelijke uitspraken over wat zich nu, zo mogen we het wel stellen, aan het voltrekken is. Hij zegt: “De mens, zeker in het Westen, is op, verbruikt, aftands.”

Inderdaad, kijk om je heen, de mensen zijn moegebeukt en geven daarom toe.

” De Russen zullen in Europa de laatste blanken zijn.”, schrijft hij bijna profetische woorden als je kijkt naar wat er nu gebeurt. De grenzen van Europa zijn opengezet, met opzet opengezet, want het is onmogelijk dat het Europa overkomt. Het overkomt Europa niet. Niets overkomt Europa. Alles wordt geregisseerd door een dominante groep die zich onttrekt aan alle verantwoordelijkheid en zich verschuilt achter allerlei facades, of het nu regeringen zijn, de politiek, de multinationals, de banken, de Bilderbergers, de geheime genootschappen, om het even, ze brengen  dood en verderf in deze wereld.

Het gaat niet om Mohammed die hier komt op de vlucht voor het geweld of de armoede in zijn land. Want het is zoals Baybasin zegt: “and all of the Kurdish people around, from the execution from Turkey, they are not dirty cheap low life alcoholic individuals like this…” en vul maar in.

Maar het gaat er om dat er machtige mensen zijn die Europa en haar bevolking willen destabiliseren. Hopende dat er onlusten uitbreken en mensen met elkaar op de vuist gaan. Waar twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen. En zij, de machtigen, de financiers, creeren deze situatie met opzet. In onderstaande video worden de rollen van de verschillende partijen op het wereldtoneel uit de doeken gedaan.

.

De vraag is wat de Russen onder leiding van Putin gaan doen. Of zijn het de soldaten van Israel, de huurlingen die vermomd als vluchtelingen Europa binnenstromen, die het vuile werk gaan opknappen. Of zullen er toch mensen in machtige posities tot het besef komen: en nu is het genoeg geweest.

“Komt er een nucleaire catastrophe?” vraagt Siebelink. “Ik kan alleen zeggen dat de historische tijd zo gespannen is dat hij wel moet barsten. Het is uitgesloten dat het ergste niet plaatsvindt.” antwoordt de pessimistische filosoof Cioran in de 70-er jaren van de vorige eeuw.

Zo beschouwd is het een fatalistische levensfilosofie, die Cioran er op na houdt. Alsof we te maken hebben met een onhoudbaar natuurgeweld. Het lijkt bijna profetisch, alsof we er niet meer aan ontkomen. Is het dan nu zover?

Hoewel Kennedy het met de dood heeft moeten bekopen, heeft hij ons het volgende nagelaten:

“It is never too late, just remember that!”

4 gedachten aan “Baybasin en de filosofie”

 1. commentaar rein gerritsen 30-11-2015

  Ik begrijp dat je boos op me bent, kan ik me ook wel iets bij voorstellen, weet dan dat ik toch wel een beetje van je hou, Rein. Maar dat je Cioran zo afserveert en hem een nitwit noemt; nee daar ga ik niet in mee. In tegendeel, ik vind het buitengewoon boeiend wat de man vertelt.

  En verder vond ik over dat doemdenken het volgende in de Dagelijkse Standaard:
  “en hij had nog wel meer bewonderaars die hem hielpen in het bohémienbestaan waarvoor hij gekozen had. Maar hij schijnt dan ook leuk gezelschap te zijn geweest. Mocht hij uiterst pessimistisch in zijn geschriften zijn, Simone Boué vertelt dat hij die boeken alleen schreef als hij een dipje had – de rest van de tijd was hij ‘vrolijk, erg vrolijk’.”

  Maar dat wil niet zeggen dat wat hij dan in die gemoedstoestand vertelt nietszeggend is. Nee de dip geeft zijn gedachten prijs. Het komt van heel diep van binnen en zo lees ik dat.

  En verder Rein klinkt het wel heel stoer: ‘ik ben een wetenschapsfilosoof’, maar voorlopig heb je nog van al je beweringen niets waar gemaakt. Ik suggereer niet, ik beweer dat je samenwerkt: het feit dat Baybasin je heeft gevraagd het boek te schrijven, het feit dat je alles met hem doorspreekt, het feit dat hij correcties mag aanbrengen, het feit dat je zegt de publicatie uit te stellen omdat hij eerst de Engelse versie moet lezen, het feit dat je met de inhoud van het boek zijn belangen niet wilt schaden. Dat alles is een vorm van samenwerking. Dat jij de auteur bent is duidelijk, maar doet daar niets aan af.

  Inhoudelijk weerleg je niets, maar probeer je mij weg te zetten op het internet als iemand die je niet serieus kunt nemen.

  Jij suggereert, getuige onderstaande tweets.

  Rein Gerritsen

  De wijze waarop je dat doet toont wat mij betreft de man die je bent. Jammer!…

 2. Lidy.ik ben blij met dit laatste artikel van jou, helder en tegelijkertijd ook tragisch tekenend voor ons menszijn. Vorige week zag ik in een rapportage op tv, financier en lachebekje Gerrit Zalm trappelend achter een flipperkast, een lievelingsspeeltje van hem, naar het schijnt…Verdomme wat een misselijke trieste vertoning van gekte…Waarom deed deze man mij zo aan ons Nationale Repelsteeltje denken ?
  Deze man die destijds de waarde van onze gulden vakkundig met valse valutamanipulaties bij invoering van de euro om zeep heeft geholpen , moest thans onmiddellijk van zijn functie bij ABNAMRObank ontheven worden.Achter de schermen heeft hij al veel kwalijks aangericht.

 3. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen Antonia. Grenzeloze macht maakt mensen gek. Gek van macht. John Lennon zei het toen hij het zich bewust werd: ‘The leaders of the world are insane’. Ze weten van gekkigheid zich niet meer te gedragen.

  Naarmate het materiële gewin groter wordt, is de armoede meer en meer van de gezichten af te lezen en in de beperking van de woordenschat te horen. Ze hebben de gewone mens niets meer te vertellen, behalve opdrachten te geven.

  Ze missen bezieling Antonia. Dat heeft niets met de kleur van je huid of je nationaliteit te maken of je status in de maatschappij,maar alles met je innerlijke rijkdom.

  Ik mag heel graag luisteren naar muziek waar de bezieling in doorklinkt en kijken naar schilderijen waar de bezieling van afspat, en luisteren naar een leraar of wie dan ook die mij of ons wil laten delen in zijn of haar inzichten en ervaring. Ik kijk graag naar gezichten van mensen die iets uitstralen van hun gemoedstoestand. Vergelijk dat nu eens met de gezichten van de Donners, de Zalmen, de Obama’s. Ik mag niet graag naar die mensen kijken want het zijn maskers. Hun woorden zijn afgemeten, beperkt omdat ze niet betrapt willen worden op leugens. De mensen die de materie boven alles plaatsen verliezen aan geestkracht aan bezieling. Dat lees je aan de gezichten af en dat hoor je aan hun spreken.

  Ik loop heel graag door de natuur, maak er foto’s van en dan een fotoboek, zodat ik thuis op de bank er nog eens naar kan kijken, want als er iets is dat bezieling heeft dan is het de natuur wel. En de mens die ondanks alles in de wereld zichzelf blijft, van die mensen geniet ik.

 4. Mijn vader, Anthonia, was zeeman en kok op de Johan van Oldebarneveldt, had in zijn jonge jaren het nodige van de wereld gezien en was overtuigd atheist.

  Mijn moeder koos het zekere voor het onzekere: ging weliswaar niet naar de kerk maar bedong voor het trouwen dat alle kinderen gedoopt zouden worden en terwijl mijn vader als pacifistische atheist af en toe de pannen van het dak vloekte, als het niet ging zoals hij wou, zong mijn moeder onder het stofzuigen, de was en de afwas het hoogste lied: “Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand; moedig sla ik dus de ogen naar het onbekende land. Leer mij volgen zonder vragen, etc. etc.” Zo devoot als dat klonk zo devoot was mijn moeder bepaald niet. Volgend was ze op haar manier, want ze was een leergierige en een ondernemende vrouw.

  En zo leerden mijn vader en mijn moeder ons kinderen om open te staan voor het onbekende, maar niet te volgen zonder te vragen. Dat laatste is puur indoctrinatie. Het is de magie van de macht. Het vraagteken is wat de mens tot mens maakt en tot bewustzijn brengt.

  Je hebt mensen die naar beste weten een vraag beantwoorden en je hebt mensen die meteen in de aanval gaan, ontwijken of een nietszeggend antwoord geven of zelfs liegen. Sommigen doen dat vanuit onmacht, gebrek aan kennis, onzekerheid, noem maar op, en sommigen vanuit minder fraaie motieven en/of macht.

Reacties zijn gesloten.