#Baybasin en zijn toespraak voor de rechters

Tijdens de openbare rechtszitting over de smaadzaak tegen de NOS in Utrecht op donderdag 3 maart 2016 heeft Hüseyin Baybaşin de rechters toe mogen spreken.Dat deed hij in het Engels.

20160303-statement-of-baybasin-smaadzaak-nos

Ik heb zo goed als ik kan, daarvan een vertaling gemaakt voor de mensen die het Engels niet beheersen.

Zijn toespraak:

De NOS nieuwsdienst wordt betaald met publiek geld om het publiek de waarheid te vertellen, maar geen leugens, zoals ze dat hebben gedaan in deze zaak. Dat is immoreel en illegaal en daarom zijn we hier vandaag.

Direct na hun onjuiste nieuwsmededeling over mij heb ik hen een brief gestuurd en hen gevraagd hun fout te corrigeren. Jammergenoeg reageerden zij met een onverantwoordelijke arrogantie. Als zij verantwoordelijk hadden gereageerd dan  zouden we nu hier niet zijn.

De Turkse staat, heeft het standaard op alle invloedrijke Koerdische mensen voorzien. In 1993 heeft de Turkse staat publiekelijk aangekondigd dat zij die Koerden gingen elimineren, van wie zij wisten dat die de Koerdische Vrijheidbeweging steunden.

Ik was een van de namen die werd gepubliceerd door de toenmalige Minister President, en stond op een dodenlijst. De Turkse staat heeft zovelen van ons vermoord. Ik werd tot tweemaal toe in Turkije aangevallen en ook in Nederland zijn er twee moordaanslagen op mij gepleegd. De Turkse staat doet dat sedert de vorige eeuw: ze martelen, criminaliseren, vermoorden en slachten ons in grote getale af.

Tot op de dag van vandaag doet de fascistische Turkse staat dat met ons. Ze doen dat om ons land onder controle te houden en onze rijdommen te stelen. Laat ons er voor zorgen dat hun fascistische droom nooit wordt verwezenlijkt. We zullen een onafhankelijk Verenigde Staten van Koerdistan hebben!

Omdat de moordaanslagen mislukten hebben ze een volgende misdaad begaan door het maken en verspreiden van een verschrikkelijk en vals imago van mij. Ze hebben dat gedaan met behulp van smerige criminele individuen zoals deze Mustafa Bayrakdar, en nieuwsorganisaties zoals de NOS. Het is ze gelukt en op deze manier is het hen gelukt mij zes jaar in het EBI te houden en twintig jaar in de gevangenis op gefabriceerde zaken en vervalste bewijzen.

En nu komt de waarheid boven tafel. Dus breken de Turken de vredesonderhandelingen met ons af. Dat is de reden voor deze aanvallen, met behulp van de media. Voor de Nederlandse staat of het algemeen belang is er geen reden om mij of mijn familie tot slachtoffer te maken.

Mijn kinderen werden gedwongen om zonder hun vader op te groeien. Ik heb vier prachtige kinderen. Twee van hen zijn afgestudeerd aan de universiteit in rechten en economie. Twee studeren nog. En hen moet ik uitleggen dat wat de NOS heeft gepubliceerd een pertinente leugen is.

En ik moet ook een manier vinden om de slachtoffers van deze familie uit te leggen dat wat de NOS heeft gepubliceerd niet waar is. Ik moet ze vertellen dat ze hun geliefden hebben verloren, maar dat ik geen moordenaar ben. En ik ben niet hun vijand. Ook moet ik de goede mensen in dit land, zoals dokter Hofstede, er van overtuigen dat ik niet betrokken ben bij zulke afschuwlijke moordzaken. Dat de NOS liegt.

Mijn lieve advocaat moet een manier vinden  om alle aanklagers en rechters, die zijn betrokken bij mijn herzieningsverzoek, te overtuigen het NOS nieuws niet te geloven. Ze moeten uitsluitend kijken naar de feiten. Hoewel, dat hebben ze nooit gedaan dus waarom zouden ze dat nu wel doen?

Ik ben nu twintig jaar in de gevangenis, gebaseerd op een vervalst imago door de fascistische Turkse staat. En ik vraag mezelf voortdurend in mijn gevangeniscel af : Waarom doen ze dit? Wat is de reden?

We weten allemaal wat het belang  is van de Turkse staat, en hun criminele elementen, om mij aan te vallen. Ik begrijp waarom de Turkse overheid dat doet. Ik ben het er niet mee eens, maar ik begrijp het. Maar ik begrijp niet waarom de NOS dit doet. Welk voordeel levert dit soort leugens op? Wat is uw belang meneer NOS?

En nu heeft de NOS zelfs het lef om deze rechtbank te vertellen dat er voor Baybasin geen schade is. Ik lig er elke avond wakker van, van deze valse beschuldigingen. Ik moet de doktoren elke week vragen om een middel om te slapen. En dan zou er geen schade voor Baybasin zijn?

Ik weet dat er nog steeds eerbare ambtenaren zijn. Dus wees eerlijk. Het is alleen maar goed als uw organisatie de rechtbank de waarheid vertelt. En ik vraag de heer NOS om eerlijk te zijn. Omkleed je leugens niet met nog meer leugens, zoals u nu doet. U zult zich beter voelen als u de waarheid spreekt.

Mijn verzoek aan de rechtbank is, met alle respect, om volgens het door mijn advocaat overlegde verzoek te beslissen.

Was getekend,

Hüseyin Baybaşin

(20 april volgt volgens planning de uitspraak van de rechter)

2 gedachten aan “#Baybasin en zijn toespraak voor de rechters”

 1. commentaar rein gerritsen en myra de weerdt
  Zijn toespraak is uit het hart, zeer begrijpelijk maar of het verstandig is geweest? Ik vind van niet op onderdelen, inhoudelijk ga ik er verder niets over zeggen.

  Ik mag dan geen verstand hebben van het juridische systeem, dat wil nog niet zeggen dat ik geen mening kan vormen over de prestaties.

  Het pleidooi van Kaaks en de toespraak van Baybasin komen niet overeen en zijn soms zelfs tegenstrijdig. Kaaks maakt een aantal crusiale fouten in zijn pleidooi en verwijt dan de NOS slordigheden. En ook daar ga ik inhoudelijk niets over zeggen, dan wat ik al geschreven heb.

  Een onvolkomen rechtsgang leidt niet altijd tot een onvolkomen oordeel van de rechters, volgens Wicher Wedzinga. Dat hoop ik dan maar, want ik hoop dat Baybasin de zaak wint, al zie ik het zwaar in.

  Hij mag dan blij zijn met zn advocatenteam en overige aanhang hier in Nederland, ik denk niet dat die in zijn voordeel acteren. Die persoonsverheerlijking vind ik contra-productief. Hou het feitelijk en zakelijk, svp. Daar is Baybasin mee gediend.

  1 juli 2015 schreef ik het volgende:
  “Je kunt van hem een martelaar maken, een Mandela, de president van een vrij Koerdistan, ja zelfs de nieuwe Mahdi, als ik het zo allemaal lees, maar het gaat hem niet de gevangenis uit helpen. Daarvoor is iets anders nodig; een nieuwe zakelijkheid.”

  Maar ik vrees dat het een ijdele hoop is als Myra mij het volgende laat weten in een tweet: “Zucht, nee
  Lidy, je speelt geen enkele rol bij geen enkele beslissing.”

  Dit naar aanleiding van de volgende tweet bij Marcel Haenen, die zo verstandig was deze meteen te verwijderen.

  Het gaat heel ver. Ik hoop dat er mensen zijn, die ondanks de kritiek van mogelijk Baybasin zelf en deze aanhang van hem, op mijn capaciteiten en mijzelf als persoon, toch mijn artikelen met een open mind willen lezen.

  Tot slot de volgende opmerking van Rein Gerritsen getuigt van de zakelijkheid die ik bedoel en de reactie van Corrumpere legt de vinger op de zere plek.

Reacties zijn gesloten.