#Baybasin en the rolling stones

Baybaşin is concreet veroordeeld voor

1. Opdracht tot moord en
2. Heroinehandel

(Lees voor een beter begrip vooraf svp Baybaşin en de (re)constructie van een moord door op deze zin te klikken.)

Toch hier nog even de wijze waarop dit hof tot haar oordeel is gekomen:

Het hof: “Op 9 november 1997 is Sadik Suleyman Öge in een theetuin in Istanbul vermoord. Uit telefoongesprekken die zijn afgeluisterd voor, op en na die datum, blijkt dat de verdachte Baybaşin rechtstreeks betrokken is geweest bij deze moord.”
Het Hof: ‘Hij heeft voor de moord aangegeven dat het werk geregeld/geklaard moest worden. Kort na de moord is hem gemeld dat het “ding” in een tuin “voor elkaar is” en de verdachte heeft daarover zijn tevredenheid uitgesproken.”

Het Hof: “Rekening houdend met versluierd taalgebruik in de tot bewijs gebezigde tapgesprekken, welke het hof als zodanig behoedzaam gebruikt en waaraan het hof, gelet op de context waarin een en ander voorkomt en de samenhang daarvan met de externe werkelijkheid, dat wil zeggen zich buiten de tapgesprekken voordoende uit de bewijsmiddelen naar voren komende feiten, die duidelijk maken waarop die tapgesprekken betrekking hebben, inhoud geeft, overweegt het hof met betrekking tot het bewezen verklaarde nog als volgt:”

etc etc etc. Toen ik dit las werd ik erg triest, moet ik zeggen. Zo eenvoudig is het dus om iemand levenslang te begraven tussen het beton, zoals Baybaşin zijn gevangenschap zelf beschrijft. Hoe dan ook zonder heroinehandel geen moord.

Het was dus moord in het kader van die heroinehandel. Om dat aannemelijk te maken moest er ook een voorgeschiedenis worden gecreëerd en een voorbeeld daarvan is geproduceerd in 1998 in het boek De maffia van Turkije van Frank Bovenkerk en Y. Yesilgoz, waarin Baybaşin en familie worden opgevoerd als een maffiafamilie die handelde in drugs. Rein Gerritsen geeft daar in een interview een heldere toelichting op.

De truuk is dus om verhalen en informatie ‘informeel’ de wereld in te brengen, die later in het formele traject  fungeren als de ‘voorgeschiedenis’ om de tenlastelegging geloofwaardigheid te geven. Kijk ook weer eens hoe Aben dat doet met zijn leesinstructie aan de rechters van de Hoge Raad, namelijk dat het raadzaam is de door hem geschetste ‘voorgeschiedenis’ bij de daarna te bespreken gegevens in gedachten te houden. Die voorgeschiedenis draait uiteraard om die drugshandel.

Naast de tapverslagen, waarin Baybaşin volgens het OM en het Hof in codetaal opdracht gaf tot moord,  heeft een Turkse man een verklaring afgelegd dat er sprake was van een partij heroine en een schuld waarvoor een man Öge, als voorbeeld voor anderen, moest worden vermoord.  Alleen voor deze moord kon levenslang worden opgelegd, zo schrijft Aben zelf.

Al het andere, en zoveel is ook weer niet aangedragen door Het OM, is bladvulling. Het OM verleent zichzelf daarin ook nog een heldenstatus omdat een moord in Kentucky door hun tussenkomst aldaar zou zijn voorkomen. De schraalheid van de bewijsvoering blijkt ook wel als Hillenaar een aangifte van Baybaşin tegen twee Turkse mannen omdraait, het vervolgens in de ten lastelegging tegen hem gebruikt en er een gijzeling van maakt. Justitie heeft de Johnny Hang Yourself methode als middel ingezet, want zelf hebben ze niets maar dan ook niets aan concreet bewijsmateriaal aangedragen.

Het verweer keer op keer, dat Baybaşins veroordeling het gevolg is van een complot is een gebed zonder eind. De chantage van de Nederlandse overheid door de Turkse overheid, omdat Demmink zich te buiten is gegaan aan pedofiele activiteiten in dat land, staat zo ver af van de concrete veroordeling en de onderliggende bewijsvoering van het OM, dat je dat nooit gelinkt krijgt, althans niet in de rechtszaal. Dat weten ze donders goed bij het OM. Zolang ze de verdediging bezig weten te houden met de chantagezaak zitten ze goed, want daar kunnen de rechters niks mee.

Rechters zijn ook maar mensen, geef ze de juiste concrete informatie, passend binnen het kader van de zaak, en geef ze vooral ook beslissingsondersteunende argumenten, zoals die ouwe slimmerik Wladimiroff deed,  en ze kunnen er wat mee. Uiteraard als ze willen.

De veroordeling van Baybaşin staat en valt bij de handel in heroïne. Het is met opzet in de veroordeling als een minor issue opgediend, maar het is in feite het fundament. Sla dat fundament in gruzelementen en de hele constructie stort in elkaar. Dan gaan echt de stenen rollen!

3 gedachten aan “#Baybasin en the rolling stones”

 1. Goed stuk, Lidy !
  Mogelijk liggen concrete oplossingen vooral in de laatste alinea´s van dit artikel…Kan Klaas Langendoen meer concrete informatie doorgeven inzake de rol van Huseyin Baynaçin , aan Adéle van der Plas door al zijn voorkennis van de IRT zaak ?

 2. Goedemorgen Antonia, daar raak je een punt. Langedoen liet via de krant weten dat Demmink teveel de aandacht heeft gekregen waardoor de zaak van Baybasin is ondergesneeuwd, maar verder houdt hij zich muisstil. Tot nu toe krijgt de heroïnehandel waar Baybasin van wordt beticht, nauwelijks aandacht. Men neemt blijkbaar genoegen met de verklaring dat het zo is, ondersteund door ‘Baybasins verhaal’ dat zou zijn opgetekend door professor Bovenkerk en zijn Koerdische Co-auteur.

  Ik heb al eens eerder geschreven dat Langendoen met zijn inside kennis als geen ander dat zou kunnen toelichten danwel ontkrachten, maar hij heeft het niet gedaan en ook hij zal ongetwijfeld kennis hebben genomen van dat boek. In plaats daarvan is hij terug gekomen uit Turkije met dat chantageverhaal en de verklaringen van die Turkse mannen. Maar over het ultieme bewijs daarvan wil hij niets kwijt en beroept zich op zijn zwijgplicht. Men roept wel vaker over bewijzen te beschikken, maar als het er op aan komt valt het erg tegen.

  Baybasin beweert nu dat hij bewijzen heeft dat Demmink zelf opdracht heeft gegeven aan Bovenkerk voor het schrijven van dit boek. Wat dat bewijs inhoud krijgen we tijdens het recente interview met Talk2Myra niet te horen. Dus ja, wat is deze bewering waard.

  Hij spreekt weliswaar heel manmoedig dat hij alle dirty criminals in ons overheidsapparaat zal aanpakken, dat hij vanuit gevangenschap zal vechten voor onze rechtsstaat, maar door ervaring wijs geworden ben ik iets nuchterder en van het martelaarschap dat hij zich nu aanmeet, de ultieme opoffering, moet ik niks hebben. Dat wil niet zeggen dat ik het niet met hem te doen heb of het niet begrijp. Maar je kunt die status voeden, zoals de vriendenkring doet. Door HHC wordt hij opgevoerd als de Mandela van het Koerdische volk, maar het Koerdische volk zelf heeft het zelfs nauwelijks over hem. Ik heb dat eens even aangezien op twitterkurds. Niks wat daar op wijst. En dan voortdurend die hint naar de geboortedatum 25-12-1956 met alles wat daar aan beeldvorming mee samen hangt.Hoe dat zit met die officieel gehanteerde geboortedatum 25-6-1956 krijgen we niet te horen. Ook dat heb ik Baybasin voorgelegd. Hoe dan ook dat zijn de zaken die hem niet zullen helpen. En ik ga het martelaarschap zeker niet voeden.

  Baybasin weet wat ik heb geschreven omdat ik hem dat wekelijks toestuurde, het meeste vertaald. Hij wil dus niet back to basics, maar weer op de Demminklijn gaan zitten, zoals hij liet blijken in dat interview. Hij spreekt daar weer over die dirty criminal pedophile Demmink. Een afleidingsmanoeuvre noem ik dat, maar de vraag is, afleiding waarvan? Zie je Antonia, er steekt een heel verhaal achter, zondermeer het verhaal van de IRT affaire, maar ook internationale (geo)politieke belangen en misschien ook simpelweg gezichtsverlies. Ook dat kan, we weten inderdaad heel veel niet. Aben maakte zich niet voor niets zorgen over de reputatie van de Nederlandse staat.

  Het is een complexe materie, schreef zn advocaat, en dat is het.

 3. Interessant zijn de huidige ontwikkelingen. De overheid heeft weer ingezet op de vermeende heroinehandel. Het moet blijkbaar weer nieuw leven ingeblazen worden. Het is zo, hoe zal ik dat noemen, zo voorspelbaar.

  Baybasin wordt zelfs de compagnon genoemd van een vermoorde drugsbaas. De strijd via de media is daarmee weer losgebarsten.

  Volgens de NOS die uiteraard weer putten uit “bronnen”:

  “In Istanbul zijn negen mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op de Nederlands-Turkse Ali Akgün. Dat melden Turkse media.

  Bronnen zeggen tegen de NOS dat een van de opgepakte mannen een compagnon is van de tot levenslang veroordeelde drugsbaron Hüseyin Baybaşin. De Koerd werd in 2002 in Nederland veroordeeld voor moord, gijzeling, drugshandel en het leiden van een criminele organisatie.

  De negen verdachten die in Istanbul zijn opgepakt werden een tijd in de gaten gehouden door de politie. Agenten deden vandaag op meerdere plekken invallen. Afgelopen januari werden al zes mensen opgepakt van wie er twee werden vrijgelaten.

  Ali Akgün werd afgelopen december doodgeschoten in zijn auto in Istanbul. Hij was een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces.”

  edit 11-2-2018: De NOS heeft de tekst van het betreffende artikel veranderd in:
  “In Istanbul zijn negen mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op de Nederlands-Turkse Ali Akgün. Dat melden Turkse media.

  De negen verdachten die in Istanbul zijn opgepakt werden een tijd in de gaten gehouden door de politie. Agenten deden vandaag op meerdere plekken invallen. Afgelopen januari werden al zes mensen opgepakt van wie er twee werden vrijgelaten.

  Ali Akgün werd afgelopen december doodgeschoten in zijn auto in Istanbul. Hij was een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces.”

Reacties zijn gesloten.