
DAT WIL ZEGGEN DE AFHANKELIJKHEID VAN DE TECHNIEK
Is de zwakte van het project van de eeuw, namelijk The Great Reset en de build back better plannen op elk denkbaar gebied. Daarbij geteld een overschatting van wat de techniek kan. Ook bestuurders zijn kwetsbaar voor de verkooppraatjes van A.I. aanbieders, die in staat zijn een beta-versie op de markt te brengen en ‘bugs’ middels peperdure servicecontracten er uit te halen.
Als de A.I. computertechneuten in opstand komen of het systeem corrumperen voor eigen gewin dan is het gedaan met de ‘mooie’ plannen. Dat dat gaat gebeuren staat voor mij vast. De vraag is niet dat het gaat gebeuren, de vraag is hoeveel ellende de controlfreaks veroorzaken voordat hun hersenspinsels te gronde worden gericht, en de machinerie door verstoringen tot stilstand komt.
INFORMATIEHONGER
Waarom ik daar zo zeker van ben, vraagt u zich wellicht af? Dat zal ik u vertellen. Vanuit mijn vak Organisatie&Communicatie heb ik kennisgemaakt met de mindset van bestuurders van organisaties, en of het nu een relatief kleine organisatie met werknemers of een landsbestuur met burgers of de EU of de U.N. betreft, de mogelijkheden die automatisering en artificial intelligence bieden maken zeer veel bestuurders hebberig naar informatie. Een niet te stillen honger, eigen aan controlefreaks. In mijn werkzame leven ben ik niet zoveel uitzonderingen tegen gekomen, hoewel ze wel bestaan.
KWALITEIT en KWANTITEIT
Toen eind jaren tachtig automatisering zijn intrede deed kwam deze samen met de belofte dat werknemers dan meer tijd zouden hebben om kwaliteit te leveren. Nou dat duurde niet lang, want binnen no time werd het systeem dat de werkers zou moeten ondersteunen in hun taak een vaak rigide productiebesturingssysteem en niet veel later moest het productiebesturingssysteem aan bestuurders managementinformatie opleveren. Er ontstonden afdelingen die al die informatie bestudeerden en de bestuurders voorzagen van prachtige grafieken en stuurinformatie.
BESLISSINGSONDERSTEUNENDE SYSTEMEN
En toen vond men de beslissingsondersteunende programma’s uit. Dat is terugkijkend ook het moment geweest dat de overheid heel veel belangstelling kreeg, want wat is nu mooier.
GELIJKE MONNIKEN GELIJKE KAPPEN
onder de noemer van gelijke monniken gelijke kappen wordt de burger door de molen gehaald en de uitkomst -het besluit- wordt gegenereerd door het ‘objectieve’ machien dat het liefst tot op bitnivo gevoed is met regelgeving. Het landsbestuur droomde al van beslissingsondersteunende systemen voor de rechtspraak.
Het kan goed gaan, maar als het fout gaat gaat het ook goed fout. Dat hebben we kunnen zien aan de toeslagenaffaire bij de belastingdienst.
Je kan maar zo als brave burger door het beslissingsondersteunende systeem als crimineel worden beoordeeld. En daar zit je dan, in de penarie, terwijl het bestuur de handen in onschuld wast.
WANNEER GAAT HET TE VER
Ben ik dan tegen alles wat met automatisering en A.I. te maken heeft? Zeker niet. In tegendeel zelfs, het kan ons mensen veel brengen. De kwestie is alleen wanneer gaat het te ver. Wanneer controlfreaks aan de macht zijn gaat het veel en veel te ver.
Leest u nog eens de volgende twee beschouwingen:
orde uit chaos en de belofte van transformatie
TOT SLOT: DE CREATIVITEIT VAN MENSEN
Mensen zijn bang dat ze zonder QR code niet meer mee kunnen doen. Niets meer kunnen kopen en verkopen. Laat ik dit zeggen: De mens is een creatief wezen. Ik heb groot vertrouwen in de creativiteit van mensen.