Baybasin en zijn dubbelloops jachtgeweer

Zo las ik in een tweet van voormalig raadsheer Wicher Wedzinga:

Binnenkort op mijn site: Het dubbelloops jachtgeweer van Baybasin. Ten onrechte tot levenslang veroordeeld dmv duivelse politieke intriges?

dinsdag 25 november 2014 gaf ik daarop het volgende commentaar bij de roestige spijker:

Ik heb hem gevraagd zich vooral, net als Derksen, te richten op het eerste gedeelte van zijn vraag nl: ten onrechte veroordeeld tot levenslang? Of dat door duivelse politieke intriges is gerealiseerd mag van mij, maar dat is een duivels pad, met zoveel valkuilen. Dat doet Baybasin geen recht, dat hebben we tot nu toe gezien, immers wat kon en kan de man uitrichten met zijn dubbelloops jachtgeweer ( zijn verdediging) als hij zich geplaatst ziet tegenover de tankbrigade van de staat.

Want zo zijn de verhoudingen tot nu toe geweest, laten we eerlijk zijn, als je: de officieren van justitie,de rechter commissarissen, Team IRT Noord Oost Nederland, AIVD, de bewakers en de parketwachten, de ministers en de staatssecretarissen van Justitie en later justitie en veiligheid, de Procureur Generaal Demmink, de landelijke Advocaat Generaal, de Advocaten Generaal, de rechters en de raadsheren, de minister van buitenlandse zaken, etcetera, etcetera, etcetera, tegenover je hebt staan. En niet te vergeten het NFI met drs A.P.A. Broeders van de tapverslagen.

Baybaşin heeft met zijn dubbelloops jachtgeweer kort gedingen, hoger beroepszaken en bodemprocedures aangespannen om de oorspronkelijke tapverslagen te krijgen voor het verkrijgen van contra-expertise. Alle rechters wezen het verzoek, na raadpleging van drs A.P.A. Broeders van het NFI, af. Ook uiteindelijk de voorzitter van de procureurs generaals, die aan Baybasin de suggestie mee gaf dat hij eventueel nog aangifte kon doen.Of hij dat smalend bedoelde is de vraag, maar dat deed hij in 2007.

Baybaşin deed aangifte voor uitlokking respectievelijk medeplegen van opzettelijke vrijheidsberoving:

Tegen Hugo Hillenaar, de officier van justie die in opdracht van Demmink overleg pleegde met Turkije om Baybaşin naar Nederland te lokken, hem daar te arresteren en vervolgens uit te leveren. Tegen Sorgdrager, die had er al in toegestemd B. uit te leveren aan Turkije. Dat mislukte op de valreep omdat de rechter in kort geding op 28 oktober 1997 anders besliste. En tegen al de betrokken ambtenaren van de Staat.

Waar zijn die mensen nu?

A.P.A Broeders is  hoogleraar tot zn pensioen en daarna gaat hij leuke dingen doen.

Winnie Sorgdrager zit bij de Raad van State net als Donner, die per 16-12-2011 tot vice president werd benoemd op voordracht van Ivo Opstelten. Handig als je snel maatrelen van bestuur en wetten er doorheen wilt jassen. Bovendien is haar de eer gegeven vertrouwenspersoon voor Tweede Kamerleden te zijn.

sorgdrager

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joris Demmink ging een flitsende carrière tegemoet binnen justitie en verliet als hoogste man 31 oktober 2012 de dienst, nadat hij samen met Ivo Opstelten voortvarend alle reorganisaties en benoemingen binnen de rechterlijke macht had geregeld.

Hugo Hillenaar, ging ook al een flitsende carrière tegemoet en  is sedert Juni 2014 benoemd tot Landelijk hoofd advocaat-generaal.

En daar sta je dan met je dubbelloops jachtgeweer. Niettemin weet Baybaşin heel goed hoe de hazen lopen. Dat dan wel weer. Hoe het met die aangifte is afgelopen? Dat kunt u hier lezen.

Laat ik ook eindigen met een tweet van Wicher Wedzinga, ik mag die man wel met zijn gevoel voor understatement.

Wicher Wedzinga ‏@WicherWedzinga 3 feb.
A-G Aben stelt nemen conclusie in zaak Baybasin opnieuw uit. Hoe langer het duurt, hoe minder kans op herziening? ernstige twijfels

Nou die heb ik ook hoor, Wicher.. ernstige twijfels, al heel lang!

5 gedachten aan “Baybasin en zijn dubbelloops jachtgeweer”

 1. Het is net één groot schaakspel Lidy…Wederom zijn de juiste stukken door het strategisch opererende drietal vanuit het ministerie voor Veiligheid en Justitie, op hun plaats gezet om hun belangrijkste stukken af te dekken…Toch hoop ik dat een paar onafhankelijke rechters Baybaçin uiteindelijk nog een uitweg kunnen bieden…en daarmee de koning schaakmat zullen zetten..
  Mr. Aben ziet het even niet meer zo zitten zullen we maar zeggen..Een bleek voorbeeld van iemand die niet doortastend durft te handelen….

 2. Ontvangen via de email:

  ps: Hugo Hillenaar is niet de baas van Aben. HH = Landelijk Hoofdadvocaat-generaal Openbaar Ministerie Hoger Beroep
  Maarten Feteris is de ‘baas’ van Diederik Aben https://njb.nl/Uploads/Magazine/PDF/NJB-1508.pdf

  Ik zal het opnieuw nakijken!

  Het heeft even geduurd, maar Maarten Feteris is sedert juni 2014 de nieuwe President van de Hoge Raad:
  https://www.politalk.nl/2014/11/17/vraagtekens-bij-benoemde-president-van-hoge-raad/

  Hillenaar is inderdaad landelijk hoofdadvocaat-generaal Hoger beroep
  https://www.hugohillenaar.nl/hugo-hillenaar/

Reacties zijn gesloten.